ΑνακοινώσειςΑρχείοΔράσειςΕκπαιδευτικές Επισκέψεις

Διήμερη Εκδρομή της Β Τάξης, στο νησί μας

Η ιδέα για την «μικρή και ταπεινή» διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή, μέσα στο νησί μας, στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωλογίας-Γεωγραφίας, που αρχικά αντιμετωπίστηκε απ’ τα παιδιά με «…διήμερη στη Λέσβο;;;… σιγά τώρα!!!»… μετατράπηκε τελικά σε μια ενθουσιώδη και πραγματικά πετυχημένη απόδραση (και με ελάχιστο κόστος), που συμμετείχαν σχεδόν όλα τα παιδιά, την καταευχαριστηθήκαμε όλοι και μάθαμε κι ένα σωρό πράγματα, μικροί και μεγάλοι.

Στάση 1η: ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
στις Αλυκές, ξεκινήσαμε με Παρατήρηση Πουλιών, με την βοήθεια και καθοδήγηση ειδικών. Είδαμε από κοντά -και με τα κυάλια και με τηλεσκόπια- , και εντυπωσιαστήκαμε με τα πανέμορφα φλαμίγκος και άλλα σπάνια είδη πουλιών όπως μαυροπελαργοί, αργυροτσικνιάδες, καστανόπαπιες, αβοκέτες κ.α. και μάθαμε ένα σωρό πράγματα για τη ζωή και τις συνήθειές τους, καθώς και για τους υγροβιότοπους του νησιού μας, αλλά και την ιστορία, χρήση και χρησιμότητά των Αλυκών.

Στάση 2η: ΑΝΕΜΩΤΙΑ
Το απόγευμα της 1ης μέρας επισκεφτήκαμε το πανέμορφο και κατάφυτο χωριό της Δυτικής Λέσβου, την Ανεμώτια.
Αρχικά μας υποδέχτηκαν οι συμπαθέστατες και πολύ κατατοπιστικές κυρίες Ελένη και Αριστέα και μας ξενάγησαν στην εύφορη καλντέρα του ηφαιστείου της Ανεμώτιας, όπου μας μίλησαν για τις εκρήξεις οι οποίες πριν 20εκατ χρόνια την δημιούργησαν, και όπου τα τελευταία χρόνια διεξάγεται το ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ, για την αποκατάσταση του υποβαθμισμένου εδάφους, με χτίσιμο σετιών και μετασχηματισμό της τοποθεσίας σε βιολογικό άνυδρο αμπελών.
Τα νέα (πάνω από 800) κλήματα που φυτεύτηκαν, προέρχονται από παλιά αμπέλια, ανθεκτικά σε αρρώστιες, με μπόλιασμά τους, για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών.
Στη συνέχεια περπατήσαμε μαζί τους μέσα στο όμορφο χωριό όπου μας μίλησαν για την Αρχιτεκτονική του, τους παλιούς πετράδες του και μας έδειξαν τα περίτεχνα λαξευμένα πέτρινα σπίτια του.
Καταλήξαμε στο Οινοποιείο και Αποστακτήριο Τσίπουρου της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» όπου μας μίλησαν για την ιδέα και σύσταση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής αυτής Επιχείρησης που δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια όταν μία ομάδα νέων ανθρώπων του χωριου αυτοοργανώθηκε αναλαμβάνοντας συλλογικά τη διαχείριση των αμπελοοινικών προϊόντων τους.
Μας έδειξαν αυτά τα προϊόντα, που εκτός από πολλές και διάφορες ποικιλίες κρασιού, περιλαμβάνουν και πετιμέζι και συσκευασμένα αμπελόφυλλα και φυσικά το δικό τους τσίπουρο.
Στο τέλος, στο χώρο του ρακοκάζανου, μας πρόβαλαν το πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ της Εφης Σιαλευρή «ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας», και μας μίλησαν για τον στόχο τους που είναι η Ποιοτική Αναβίωση του Ιστορικού Λεσβιακού Αμπελώνα, αλλά και η ανάδειξή του ως Στοιχείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στάση 3η: ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΓΡΙΟΥ,
που ήταν και ο Βασικός Προορισμός μας.
Μετά την διανυκτέρευσή μας στη Σκάλα Καλλονής,
την επομένη ξεκινήσαμε για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, ΣΤΟ ΣΙΓΡΙ, μοναδικό στο είδος του στον κόσμο όλο (ένα δεύτερο υπάρχει στην Αριζόνα), που για να το δουν έρχονται από ολο τον πλανήτη επισκέπτες στο νησί μας.
Όλα όσα μάθαμε στο μάθημα μας της Γεωγραφίας-Γεωλογίας τα είδαμε να ξεδιπλώνονται μπροστά μας.
-Για τη δομή της Γης και τις λιθοσφαιρικές πλάκες, και φυσικά τους σεισμούς και τα ηφαίστεια που προκαλούνται από τις συγκρούσεις τους.
-Για την εξέλιξη της ζωής στη Γη, και την εικόνα της, κάθε γεωλογική περίοδο.
-Για την Γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου και την γεωλογική δομή της Λέσβου.
-Για την εικόνα βλάστησης και των ζώων στη Λέσβο πριν 20 εκ. χρόνια και για το τι συνέβη με τις εκρήξεις των τεσσάρων ηφαιστείων του νησιού.
-Για τα εντυπωσιακά Απολιθώματα κορμών ολόκληρων που βρέθηκαν και συνεχίζουν να ανακαλύπτονται, αλλά και απολιθώματα φύλλων, καρπών και ριζών.
-Για Απολιθώματα οστών ζώων της εποχής και αναπαραστάσεις τους σε φυσικό μέγεθος.
-Και φυσικά στο τέλος, συμμετείχαμε και σε μια πάντα χρήσιμη «Προσομείωση Σεισμού».

Στάση 4η: ΦΡΑΓΜΑ ΕΡΕΣΟΥ και ΣΚΑΛΑ
Μετά το Σίγρι επισκεφτήκαμε και το Φράγμα της Ερεσού με την όμορφη λίμνη του. Δυστυχώς ο δρόμος δεν επέτρεπε στο λεωφορείο να κάνει το γύρο της λίμνης και να πλησιάσουμε την ιδιαίτερης ομορφιάς Μονή Πιθαρίου και ο μεσημεριάτικος ήλιος και η κούρασή μας δεν μας βοήθησαν στο να αποφασίσουμε να κάνουμε τον γύρο με τα πόδια….
Ωστόσο συναντηθήκαμε με εκπρόσωπο του Περιβαλλοντικού Κοινωνικού Συλλόγου της Ερεσού, που μας μίλησε για την κατασκευή του συγκεκριμένου φράγματος, για τις χρησιμότητές του, αλλά και για τις περιβαλλοντικές συνέπειες κάθε παρέμβασης στη φύση, όπως π.χ. στην προκειμένη, η κατάργηση του ποταμού της περιοχής και η αλλοίωση της παραλίας εξαιτίας της μη απόθεσης φερτών υλικών.
Τελειώνοντας την 2η μέρα μας καταλήξαμε και στη Σκάλα Ερεσού, όπου φάγαμε σε ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, κάναμε τη βόλτα μας και ξεκινήσαμε για την επιστροφή μας.

Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εκδρομή, ένα διήμερο γεμάτο από εντυπώσεις, ερεθίσματα και συναισθήματα, και μια πολύ αρμονική και ζεστή συνύπαρξη με όλα τα εξαιρετικά και συνεργάσιμα παιδάκια μας.
(από ΟΛΓΑ ΚΑΟΥΚΗ, ΟΔΥΣΣΕΑ ΠΙΠΕΡΑΓΚΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΥΓΩΝΗ)

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΓΡΙΟΥ: Συμμετοχή σε προσομοίωση σεισμού 
ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ-ΑΛΥΚΕΣ
ΑΝΕΜΩΤΙΑ: Ενημέρωση για την γεωλογική Ιστορία της Λέσβου